Tänk på...

Att köpa ett arkitektritat hus skiljer sig från andra husköp eftersom man bygger från grunden. Visst finns det ibland arkitektritade hus till salu på marknaden, men vad är oddsen för att du hittar ett som passar just dig perfekt? Oändligt små, eftersom vi människor (som tur är) har olika smak och åsikter om vad som är vackert.

Mer om själva byggandet kan du läsa under fliken Bygga, men här listar vi några saker du bör ha koll på innan du vinkar in grävskopan på tomten.

Börja gärna med att bläddra i huskataloger. Det kan kanske låta som ett konstigt råd, eftersom vi vet att du vill ha ett unikt hus byggt utifrån dina krav och önskemål. Men någonstans ska alla börja, och att kika runt på marknaden gör att man lättare kan få en bild av de modeller och typer som finns. Dessutom kan man få inspiration, och kanske till och med en grundmall som man kan bygga vidare på.

Gör gärna också en önskelista över de funktioner och egenskaper du skulle vilja se i ditt nya hus. Ta ut svängarna rejält, men var beredd på att husets utformning kommer att styras av en mängd olika saker.

Arkitektritade hus: vad spelar roll?

Det finns en mängd moment kring arkitektritade hus som inte uppstår när man köper ett äldre hus. Här är några av de saker du bör tänka på:

Planlösningen

Planlösningen är av naturliga skäl svår att ändra på när huset väl är byggt, så tänk igenom den noggrant. En tidlös eller klassisk planlösning är ofta att föredra framför det som är "hett" just nu. Glöm inte heller att planera för framtiden: kommer ni att skaffa fler barn i huset, eller vill ni kanske kunna underhålla fler middagsgäster i framtiden?

 • Garage: Enkelgarage? Dubbelgarage? Garage överhuvudtaget?
 • Sovrum: Kan det bli tillökning i familjen som kräver ett extra sovrum? Eller kanske ett gästrum för långväga gäster?
 • Lekrum: Kan mindre familjemedlemmar behöva ett eget rum att roa sig i?
 • Kontor: Många planerar för ett hemmakontor, eller åtminstone ett arbetsrum.
 • Kök: Ska köket och matsalen sitta ihop? Öppen planlösning? Köksö?

Tomten

 • Byggyta: vad är den tillåtna byggytan på tomten? Det styr förstås huset maximal storlek.
 • Bygghöjd: Finns det några bestämmelser kring husets maximala bygghöjd?
 • Taklutning: Viktig för att huset ska klara exempelvis tunga snömassor. Vad säger reglerna?
 • Lutning: Påverkar tomtens eventuella lutning hur huset kan placeras och byggas?
 • Vädersträck: Hur ska huset placeras för att utnyttja vädersträcken så bra som möjligt?
 • Utsikt: Hur kan man få ut mesta möjliga utsikt av läget?

Arkitektritade hus & villor

Sidan för dig som vill veta mer om arkitektritade hus och villor. Här får du bland annat veta mer om kostnader, tillverkare och saker som kan vara bra att tänka på inför husköpet.

Annonser

Länkar

Cellplaster

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)