Kostnad & pris för arkitektritade hus

Det första många tänker när de hör orden arkitektritade hus är kostnader. Många förknippar nämligen skräddarsytt med högre priser än "löpande band", något som till viss del passar in även i husbranschen.

Men det är faktiskt inte nödvändigtvis förenat med högre kostnader att anlita en arkitekt eller arkitektfirma. Mycket beror på hur långt in i projektet arkitekten är med, och vilken detaljnivå ritningarna ska ha. Det säger sig självt att priset blir högre om arkitekten ska rita in var taklamporna ska sitta och skåpen ska stå, än om denne bara är med fram till bygghandlingarna.

Kostnad för arvode

Branschstandard för debitering ligger någonstans mellan 700-800 kronor per timme exklusive moms. Räkna med att totalkostnaden för att anlita en arkitektfirma kommer att landa någonstans kring 4-8 % av de totala byggkostnaderna.

Påverka priset

Det finns flera saker du kan göra för att påverka priset, och i slutändan totalkostnaden för ditt husbygge. En sak som redan nämnts är naturligtvis att noggrant utvärdera hur långt in i projektet arkitekten behöver vara med. De flesta känner förstås en trygghet i att ha arkitekten med så länge som möjligt, men är man intresserad och engagerad är det inte så svårt att sätta sig in i ämnet på egen hand. Då kan man göra fler saker själv vilket förstås sänker kostnaden.

En annan faktor som påverkar priset på arkitektritade hus är förstås vilken arkitekt som ritat dem. Precis som för konst, bör ni vara beredda på att betala mer om det är ett "känt namn", än om det är någon som är mindre känd och kanske kan vara beredd att tumma lite på priserna för att göra sig ett namn i branschen.

En tredje och sista sak som få tänker på är att arkitektritade hus är med flexibla än kataloghemmen. Till skillnad från kataloghus kan man exempelvis bygga på kullar, på bergssidor, i backar etc. Det innebär att man kan köpa tomten billigare vilket i slutändan kan resultera i att man kommer undan med samma kostnad som den som inte köper en arkitektritad villa!

 

Arkitektritade hus & villor

Sidan för dig som vill veta mer om arkitektritade hus och villor. Här får du bland annat veta mer om kostnader, tillverkare och saker som kan vara bra att tänka på inför husköpet.

Annonser

Länkar

Cellplaster

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)